Beschrijving
De Tweede Wereldoorlog blijft tot vandaag de ophefmakendste periode in de Belgische geschiedenis. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding is het debat over de donkere oorlogsjaren nog altijd brandend actueel. Met dit nieuwe referentiewerk over België en de Tweede Wereldoorlog maken historici en andere specialisten van diverse onderzoekscentra de balans op: hoe werkte de oorlog in op de Belgische samenleving?
Oorlog. Bezetting. Bevrijding brengt alle facetten van de oorlog in kaart en begeeft zich buiten de lijnen van de traditionele oorlogsgeschiedenis. De auteurs reconstrueren niet alleen de militaire krijgsverrichtingen en de complexe kroniek van de bezetting: de Duitse invasie in mei 1940 en de rol van de koning, de operaties van de Force Publique in Afrika, het leven in een bezet land, de collaboratie en het verzet, de Jodenvervolging, de oorlogseconomie, de kunstroof… Ze kijken ook naar de woelige periode die aan de oorlog voorafging, met aandacht voor de erfenis van de Groote Oorlog, de opgang van radicale politieke bewegingen en de rol van de vrouw in de Nieuwe Orde. Ten slotte gaan ze in op de moeizame afwikkeling van het conflict: de bevrijding, de epuratie, het Ardennenoffensief en de V-bommen, en de herinnering aan de oorlog.
Met treffende foto’s uit binnen- en buitenlandse archieven, toelichting bij unieke erfgoedstukken en een epiloog van de internationaal gereputeerde historicus Richard Overy.